Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első atomreaktor

2022. november 07. - Tokár Tamás Zalán

Az első atomreaktor, a Chicago Pile-1, 1942. december 2-án kezdte meg működését az Egyesült Államokban, a Chicagói Egyetem sportpályájának használaton kívüli részén. A reaktort Walter Zinn építette, Enrico Fermi és Szilárd Leó ötlete alapján. 315 tonna grafitban 50 tonna urán-oxidot és 6 tonna uránt halmoztak fel, a folyamat szabályozásához neutronokat elnyelő kadmiumrudakat használtak. A rudak kihúzásával beindult az első ember által létrehozott önfenntartó nukleáris láncreakció. Az atomreaktor teljesítménye ekkor még fél watt volt, ezt 10 nappal később 200 wattra emelték. Mivel túl sok radioaktív sugárzást bocsátott ki, az atomreaktort 1943. februárjában üzemen kívül helyezték, majd egy Chicago melletti laboratóriumba szállították, ahol egy védőpajzzsal ellátva, 1957. augusztusáig működött tovább Chicago Pile-2 néven.

stagg_field_reactor.jpg

Az első atomreaktor, a Chicago Pile-1, 1942. december 2-án kezdte meg működését az Egyesült Államokban, a Chicagói Egyetem sportpályájának használaton kívüli részén. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr3317968060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása