Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar részecskegyorsító

2022. november 02. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar részecskegyorsító, 1951. december 22-én kezdte meg működését a Soproni Egyetemen. A részecskegyorsítót - mely egy 700 kV feszültséget előállító Van de Graaff-generátorral működött - az Elektrotechnika Tanszék vezetője, Simonyi Károly készítette kollégáival. A szerkezet azért volt különleges, mert segítségével először hoztak létre hazánkban, mesterséges atommag átalakulást. A gyorsító 1952-ben Budapestre, a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Atomfizikai Osztályára került, ahol átalakították, feszültségét 1 millió voltra növelték. Leginkább atomfizikai alapkutatásokra használták, de időnként, kísérleti jelleggel, ipari célú, nagyenergiájú röntgen besugárzásokat is végeztek vele. Simonyi Károlyt a részecskegyorsító megépítéséért 1952-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. 1956 után azonban derékba tört a karrierje, forradalmi szerepvállalása és fia emigrálása miatt. A részecskegyorsítókkal kapcsolatos kutatásait nem folytathatta tovább, tanárként dolgozott a Budapesti Műszaki Egyetemen, később az országos fizikafelvételi bizottság elnöke lett. A részecskegyorsítót 2001-ben a Millennium alkalmából a KFKI munkatársai helyreállították, jelenleg az ELTE Fizikai épületében lehet megtekinteni, a Pázmány Péter sétányon.

simonyi_van_de_graaff.jpg

Az első magyar részecskegyorsító, 1951. december 22-én kezdte meg működését a Soproni Egyetemen. A szerkezet továbbfejlesztett változatát 2001-ben helyreállították, jelenleg az ELTE Fizikai épületében lehet megtekinteni. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr1717967316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.03. 14:50:20

A képen egy marha nagy Van de Graaff-töltésgenerátor látható, de azt nem tudtam kideríteni, hogy maga a gyorsító ennek részét képezi-e valahogy, vagy külön berendezés volt. Egy ütköztető kamra nem túl nagy eszköz, ezért az első lehetőség is fennáll, sajnos sejtelmem sincs a gyorsító elvi felépítéséről. Simonyi Károly szócikkéből a Wikipédián annyit meg lehet tudni, hogy az 1951-es soproni protongyorsítót, amellyel ténylegesen atommagok átalakítása érhető el, aztán Budapesten elektrongyorsítóvá alakították át.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.11.03. 16:39:43

Ha érdekli a blogírót, mint egyben ilyen téren kollégát is ... megvan az első valóban tudományos és bizonyított, sőt a bizonyítást leellenőrizhetővé és megismételhetővé is tevő istenérv. Azaz feltárásra került a Tudományos Isten.
Ja, hogy ez miért is tartozik ide? Nos Simonyi Károly fia alapított Oxforban egy egyetemi tanszéket, amelyet sokáig Richard Darkins vezetett. Jómagam meg ilyen címmel publikáltam:
Trükkös Mém - Túl Richard Dawkinson [eKönyv: epub, mobi]
süti beállítások módosítása