Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar, robotasszisztált agyműtét

2022. október 31. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar, robotasszisztált agyműtétet 2018. április 20-án végezték el az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. A beavatkozást a Rosa nevű sebészeti robottal hajtották végre egy Parkinson-kórban szenvedő nyugdíjas rendőrön. Onger György agyába elektródákat ültettek, hogy enyhítsék a tüneteit. A műtétet végző orvoscsapat vezetője, Erőss Loránd elárulta, hogy a robottal sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni. Rosa 0,6 milliméter pontossággal dolgozik, ráadásul jóval gyorsabb is mint egy átlagos sebész, így egy 10-12 órás operáció 3-4 órásra rövidülhet. Hazánkban egyre több intézmény alkalmaz ilyen eszközöket a beavatkozásoknál, az Országos Onkológiai Intézetben egy prosztataműtétnél, a Semmelweis Egyetemen pedig egy epeműtétnél segédkezett egy Da Vinci nevű robotsebész.

rosa-munkaban.jpg

Az első magyar, robotasszisztált agyműtétet 2018. április 20-án végezték el az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. A Rosa nevű robotsebész segítségével elektródákat ültettek egy Parkinson-kórban szenvedő nyugdíjas rendőr agyába. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9517966722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása