Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar biztosító társaság

2022. szeptember 19. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar biztosító társaságot, a Császári-Királyi Szabadítékos Rév-Komáromi Biztosító Társaságot, 1807-ben alapították Révkomáromban. A társaság részvényesei eleinte hajósok és gabonakereskedők voltak, de később ismertebb személyek is csatlakoztak, például Andrássy György, Zichy Miklós, Széchenyi István és Teleki Pál. A cég első ügyfele, Fejes András gabonakereskedő volt, aki tölgyfa hajóját biztosította. Néhány hónappal később, 1807. júliusában, sor került az első kárbejelentésre is: Molnár András sóval terhelt hajója Mohácsnál elsüllyedt. A társaság másfél évtizeden keresztül terjeszkedett, az 1820-as években már hazánk összes fontosabb gabonakereskedelmi központjában volt érdekeltsége. Fejlődésének a konkurencia vetett véget, megjelent az Azienda, a Generali és az Adriai biztosító-társulat is. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc után Révkomárom elvesztette kereskedelmi pozícióját és hanyatlásnak indult. A kedvezőtlen körülmények miatt a Császári-Királyi Szabadítékos Rév-Komáromi Biztosító Társaság sem működhetett tovább, 32 év után, 1854. decemberében csődbe ment.

download.jpg

Az első magyar biztosító társaságot, a Császári-Királyi Szabadítékos Rév-Komáromi Biztosító Társaságot, 1807-ben alapították Révkomáromban. A képen egy 1824-es biztosítási kötvényt láthatunk, melyet akkoriban, bátorságbiztosító levélnek hívtak. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8517934285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása