Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar számítógép

2022. szeptember 12. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar számítógépet, az M-3-mat, 1959. január 21-én helyezte üzembe a Magyar Tudományos Akadémia Kibernetikai Kutatócsoportja. Az M-3 szovjet tervek alapján készült, megalkotása egy több mint két évig tartó munkafolyamat volt. A 770 elektroncsővel és 2000 kuprox diódával rendelkező számítógép, másodpercenként 30 műveletet tudott elvégezni. Az M-3 meglehetősen nagy helyigénnyel rendelkezett, összesen 30 négyzetméternyi területet foglalt el. 1965-ben Szegedre, a JATE Kibernetikai Laboratóriumába szállították, itt még három évig használták, majd leselejtezték. Az első magyar számítógép legfontosabb részegységei ma is megtekinthetők a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Tárlatán, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában.

original-photos-of-the-m-3-computer-the-only-documentation-of-the-successful-acceptance_png.jpg

Az első magyar számítógépet, az M-3-mat, 1959. január 21-én helyezte üzembe a Magyar Tudományos Akadémia Kibernetikai Kutatócsoportja. Az eseményről az Esti Hírlap is beszámolt. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4517929101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.12. 21:01:17

"másodpercenként 30 műveletet tudott elvégezni"

Nem vagyok biztos abban, hogy ezek között a programban felhasználható műveletek között az összeadás ott van. Abban pedig biztos vagyok, hogy a szorzás nincs ott. Ami azt jelenti, hogy ennek a böhömnek két szám összeadása is eltarthatott másodpercekig. Egy nagyobbacska számsorozat sorbarendezése pedig hosszú percekig. Hát nem éppen szélcsatorna-szimulációkra vagy videótömörítésre készült. De egyszer mindent el kell kezdeni valahol, és ez a masina a kezdetek idején épült.

Gukker 2022.09.13. 11:48:02

@Androsz: Hát igen, ha jól emlékszem, a szűk keresztmetszet a mágnesdob memória volt. Az rendesen visszafogta a teljesítményét. Amikor később kicserélték ferritgyűrűsre, vagy harmincszorosára emelkedett a számítási kapacitása.

Amúgy nem volt az olyan nagy méretű gép. Legalábbis 30 négyzetméter biztos nem. Olyan 2-3 szekrénnyi volt csak.
süti beállítások módosítása