Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A világ első távirata

2022. július 25. - Tokár Tamás Zalán

A világ első táviratát Samuel Morse, az elektromos távíró feltalálója küldte el Washingtonból Baltimore-ba, 1844. május 24-én. Samuel Morse eredetileg festőművész volt, aki európai tanulmányútja során kezdett el érdeklődni az elektromágneses kísérletek iránt. Ennek köszönhetően született meg találmánya, melynek továbbfejlesztését az Egyesült Államok kongresszusa 30 ezer dollárral támogatta. Morse a Capitoliumból, a Legfelsőbb Bíróság ülésterméből indította el üzenetét, mely egy bibliai idézet volt: „Mit művelt Isten?” („What hath God wrought?”). A két várost összekötő első vonalat 1845. április 1-től kezdte el használni a nagyközönség és mivel rendkívül hatékonnyá tette a kommunikációt, a távíró Amerikában, majd Európában is gyorsan elterjedt. Hazánkban az első távíró rendszert 1847-ben kezdték el működtetni, a szolgáltatást 2021. április végén szüntette meg a Magyar Posta.

dwopudpwoaabyyn.jpg

A világ első táviratát Samuel Morse (1791-1872), az elektromos távíró feltalálója küldte el Washingtonból Baltimore-ba, 1844. május 24-én. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr3717889515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása