Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A repüléstörténet első sikeres katapultálása

2022. július 22. - Tokár Tamás Zalán

A repüléstörténet első sikeres katapultálását, 1942. január 13-án hajtotta végre, Helmut Schenk német pilóta. Schenk egy Heinkel He 280 V1 prototípus vadászgéppel repült, melyet a Heinkel cég tervezett és szerelt fel egy sűrített levegővel működő katapulttal. Aznap kísérletképpen a gépet két másik jármű vontatta a levegőben, amikor a prototípus jegesedni kezdett és működésképtelenné vált, 2400 méteres magasságban. Schenk nem tudta beindítani a hajtóműveket, ezért a katapultálás mellett döntött, melynek köszönhetően túlélte a balesetet. A németek ezután több vadászgépüket is elláttak katapulttal, melyet legalább 60 Luftwaffe pilóta használt a második  világháború végéig.

187-1.jpg

A repüléstörténet első sikeres katapultálását, 1942. január 13-án hajtotta végre Helmut Schenk német pilóta, aki a képen látható Heinkel He 280 V1 prototípus vadászgépet használta. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6717887725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása