Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első budapesti Kossuth-szobor

2022. július 01. - Tokár Tamás Zalán

Az első budapesti Kossuth-szobrot, Zugligeten avatták fel 1913. június 22-én. A szobrot Tóth István szobrászművész készítette, Kossuth Lajos letartóztatásának emlékére. Itt fogták el a császár katonái, 1837. május 5-én, mivel engedély nélkül jelent meg kézírásos lapja, a Törvényhatósági Tudósítások. A talapzaton található dombormű ezt az eseményt ábrázolja. Kossuthot ezután hűtlenségért elítélték, börtönbe zárták és csak évek múlva,  1840. május 10-én szabadult. Az 1913-as átadó ünnepségen jelen volt az egykori államférfi fia, Ferenc, valamint a Zugligeti Egyesületet alapítója, Sigray Pál is, aki beszédében elismerően nyilatkozott Kossuthról. A domborművet 1945-ben ellopták, a főváros egy márványtáblával pótolta, majd 1999-ben az eredeti alkotás másolatát tették a helyére. A zugligeti Kossuth-szobrot a Normafa közelében tekinthetjük meg, a Mátyás király út és a Tündérhegyi út találkozásánál.

2010_33_13q2.jpg

Az első budapesti Kossuth-szobrot, Zugligeten avatták fel 1913. június 22-én, Tóth István szobrászművész készítette. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5217872373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása