Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első műanyag zacskó

2022. június 10. - Tokár Tamás Zalán

Az első műanyag zacskót Sten Gustaf Thulin svéd mérnök szabadalmaztatta 1965-ben. Thulin célja az volt, hogy megvédje a bolygót, hiszen az emberek papírtáskákat használtak, melyekhez nagyon sok fát kellett kivágni. Thulin 1959-óta kísérletezett találmányán a Celloplast csomagolóipari vállalat számára, több évnyi munka után született meg a végleges változat, mely a mai zacskók ősének tekinthető. A műanyag zacskó hatalmas sikert aratott, az 1980-as évekre már az egész világon elterjedt. A termék azonban nem a Thulin által várt reakciót váltotta ki az emberekből. Ő úgy tervezte a zacskókat, hogy évekig kitartsanak és nem számított arra, hogy sokan néhány használat után el fogják dobni ezeket. A környezetszennyezés napjainkban már komoly problémát okoz, ezért vannak olyan országok, például Banglades, Új-Zéland vagy Marokkó, melyek betiltották a műanyag zacskók használatát.

plastic-bag-patent-01-e1574164591909.png

Az első műanyag zacskót Sten Gustaf Thulin (1914-2006) svéd mérnök szabadalmaztatta 1965-ben. A képen Thulin találmányának szabadalmi rajza látható. (Kép innen)      

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5317853027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása