Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar postabélyeg

2022. május 11. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar postabélyeget 1871-ben hozta forgalomba a Magyar Posta. Az első nyomású 2 kr bélyeget, réznyomással szerette volna előállítani a Magyar Királyi Államnyomda, de mivel megjelenésének eredetileg kijelölt időpontjára, 1871. januárjára nem érkeztek meg az ehhez szükséges eszközök, úgy döntöttek, hogy a bélyeget ideiglenesen kőnyomással gyártják le. Ennek következtében a Ferenc Józsefet ábrázoló bélyeg foltos lett, ezért a Pöttyös Jóska gúnynevet kapta. A rossz minősége miatt nagy részét megsemmisítették, néhány viszont forgalomba került. Az ilyen és ehhez hasonló különleges bélyegeket tévnyomatnak hívják a gyűjtők és sokba kerülnek, a Pöttyös Jóska értéke jelenleg 1,8 millió Ft.

cultura-belyeg-pottyos-joska-1871.jpg

Az első magyar postabélyeget, mely a Pöttyös Jóska gúnynevet kapta, 1871-ben hozta forgalomba a Magyar Posta. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9617827511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.05.11. 21:46:30

Azért kőnyomatú bélyegből is vannak viszonylag szépek, de ezt a vésnök tényleg eléggé eltolta. Nem is tudom, hogy született meg a gúnynév, ha nem volt sokáig forgalomban, de jó név, tetszik a történt. Itt egy kép a 15 krajcáros címletről, ilyen lett volna a Jóska a terv szerint. penti.hu/belyeg/tortenet/pic8a.jpg
süti beállítások módosítása