Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első ismert térkép, melyen Amerika neve szerepel

2022. április 11. - Tokár Tamás Zalán

Az első ismert térképet, melyen Amerika neve szerepel, Martin Waldseemüller német kozmográfus készítette, 1507-ben. A térkép megalkotása idején Waldseemüller, a Lotaringiához tartozó Saint-Dié-des-Vosges-ben levő gimnázium rektoraként, egy kartográfus csoport tagja volt, mely spanyol és portugál felfedezők beszámolóit dolgozta föl. Waldseemüller a térképhez kapcsolódó, Cosmographiae Introductio című könyvében említést tett arról, hogy az új kontinenst Amerigo Vespucci olasz felfedezőről nevezte el, így alkotása „Amerika keresztlevelének” is tekinthető. A térképből 1000 darab készült, de csupán egyetlen példány maradt belőle, mely Johannes Schöner német csillagász, majd a Waldburg-Wolfegg hercegi család tulajdonába került. Hosszú időre feledésbe merült és csak 1901-ben került elő Württembergben, amikor Joseph Fischer jezsuita kartográfus kutatása során véletlenül rátalált, a Waldburg-Wolfegg herceg wolfeggi kastélyának könyvtárában. A térkép 2001-óta az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának tulajdona, Johannes von Waldburg-Wolfegg hercegtől vették meg 10 millió dollárért. A térkép, mely 2005-ben felkerült az UNESCO A világ emlékezete program listájára, 2007-óta állandóan megtekinthető a Kongresszusi Könyvtárban, egy speciális mikroklímájú vitrinben.

comp1_map1507_enlarge.jpg

Az első ismert térképet, melyen Amerika neve szerepel, Martin Waldseemüller német kozmográfus készítette, 1507-ben. A képen a világtérkép Amerikát ábrázoló részlete látható. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5117801837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2022.04.12. 12:49:14

Ezen bizony még dolgozni kell: a poszt szövege 90%-ban a releváns Wikipédia cikkel egyezik, sokszor szó szerint, nem ad semmi többlet információt pl. a térkép minőségére és pontosságára. Méretarány, távolság- és szögtartás ... minek az, úri huncutságok csak.
A kép kiválasztása duplán szerencsétlen: ez a 3x4 szegmensből álló Waldseemüller világtérkép egy szélső szegmensének is csak részlete - nehogy már kitalálja az olvasó hogy ez az amerikai kontinens mely parvonalát ábrázolja ! Ha az egész szegmenset inzertálta volna be a poszt, akkor a Karib-tengeri szigetvilág miatt mindenki látná: ez a részlet a Mexikói öböl déli része, azaz a Dél-Amerikai szárazföld észak-keleti részének folyóit mutatja be - sajnos mai topográfiához nem azonosíthatóan.
süti beállítások módosítása