Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első nyilvános guillotine-os kivégzés

2022. február 23. - Tokár Tamás Zalán

Az első nyilvános guillotine-os kivégzésre 1792-ben került sor Párizsban. A szerkezetet a francia orvosról, Joseph-Ignace Guillotin-ról nevezték el, mivel 1789-ben a nemzetgyűlésen javasolta annak használatát a halálos ítéletek végrehajtásakor. Már korábban is voltak hasonló eszközök, de ezek továbbfejlesztett változatát, a ma ismert guillotine első példányát, Tobias Schmidt német zongoraépítő készítette 1792. áprilisában, a francia állam megbízásából. Az első nyilvános kivégzésen, 1792 április 25-én, óriási tömeg gyűlt össze a Grève téren. A guillotine-t egy Charles Henri Sanson nevű hóhér kezelte. A kivégzőeszköz első áldozata Nicolas-Jacques Pelletier volt, akit rablásért és útonállásért ítéltek halálra. A guillotine használata ezután szinte mindennapossá vált a francia forradalom éveiben, XVI. Lajos király, Marie Antoinette, Danton és Robespierre sem kerülhette el végzetét. Franciaországban egészen a 20. századig volt guillotine-os kivégzés, az utolsót 1977. szeptember 10-én hajtották végre, a halálbüntetést 1981-ben törölte el az ország.

ewbkttjxgaaxqul.jpg

Az első nyilvános guillotine-os kivégzésre 1792 április 25-én került sor Párizsban, a kivégzőeszköz első áldozata Nicolas-Jacques Pelletier volt. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr3417742792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása