Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első mini fényképezőgép

2022. január 24. - Tokár Tamás Zalán

Az első mini fényképezőgépet, a Minoxot, Walter Zapp, Lettországban élő, német származású fényképész találta fel 1936-ban. A Minoxot két évvel később, 1938-ban dobták piacra és a rigai VEF (Valsts Elektrotehniskā Fabrika) gyárban készítették. 1940-ben a Szovjetunió megszállta Lettországot, a VEF ezután szovjet vezetés alá került, de a Minoxot még 1943-ig gyártották. Walter Zapp 1941-ben Berlinbe költözött és az AEG fejlesztő központnál helyezkedett el. A második világháború után Zapp úgy döntött, hogy folytatja a mini fényképezőgépek gyártását. 1945-ben egy régi barátja, Richard Jürgens segítségével megalapította a Minox GmbH vállalatot, mely a mai napig működik. A Minox rendkívül sikeres lett, kis méretének köszönhetően az amerikai, a brit és a német titkosszolgálatok figyelmét is felkeltette. A szerkezet még filmben is szerepelt, James Bond Minoxot használt, hogy elkészítse titkos felvételeit. Népszerűségének köszönhetően 1958-ban megjelent a Minox B, majd a továbbfejlesztett változatok is legördültek a gyártósorról. Walter Zapp, mivel nem értett egyet a Minox GmbH üzletpolitikájával, 1950-ben elhagyta a vállalatot, majd  Svájcban telepedett le és tervezőmérnökként folytatta munkáját. 2003-ban hunyt el, 97 évesen.

minox_riga_stainless_steel_cased.jpg

Az első mini fényképezőgépet, a Minoxot, Walter Zapp (1905-2003), Lettországban élő, német származású fényképész találta fel 1936-ban. Kis méretének köszönhetően az amerikai, a brit és a német titkosszolgálatok figyelmét is felkeltette. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8416814252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2022.01.25. 21:00:27

Ha jól emlékszem, szabványos 16mm-es mozifilmre készültek a felvételek, nem kellett hozzá külön filmet kitalálni. Emiatt megvolt hozzá a hívási technológia és a hívási kapacitás is. Ráadásul a korát jócskán megelőző pofás megjelenése volt. Amennyiben nem csal az emlékezetem, az összecsukásával továbbított egy kockányi filmet. Még ma is elfogadnék egy ilyet...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.01.31. 18:40:08

"James Bond Minoxot használt"

Ideértve az 1967-es Bond-paródiát, a Casino Royale-t is, abban néven is nevezik a kis gépet.
süti beállítások módosítása