Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első klónozott birka

2022. január 19. - Tokár Tamás Zalán

Az első klónozott birka, Dolly, 1996. július 5-én született az Edinburghi Egyetem állatkutatásokra specializálódott Roslin Intézetében. Az Intézet kutatói, Ian Wilmut és Keith Campbell, az állatot egy Skót feketepofájú juh petesejtéből és egy Finn-Dorset juh emlőmirigyéből hozták létre, majd ahhoz, hogy világra jöjjön beültették egy harmadik anyajuh méhébe. Az Intézmény a tudományos szenzációról csak az állat születése után néhány hónappal később, 1997. február 22-én számolt be. Az eseményt szokatlan módon reklámozták, a skót tudósok birkákkal játszottak együtt egy kisfilmben. Dolly egész életét a Roslin Intézetben töltötte, 1998 és 2001 között hat utódot szült. Dolly azonban több egészségi problémával is küzdött, négy éves korától ízületi gyulladástól szenvedett, majd súlyos tüdőbetegséget diagnosztizáltak nála, ezért 2003. február 14-én elaltatták. A tudósok szerint Dolly betegségeit nem az okozta, hogy klón volt, hanem, az, hogy zárt térben tartották és nem fejlődött ki rendesen az immunrendszere. Az első klónozott birkát megőrizték az utókor számára, halála után kitömték, majd 2003-ban kiállították az Edinburghi Királyi Múzeumban.

773px-dollyscotland_crop.jpg

Az első klónozott birkát, Dolly-t, 2003. február 14-én betegségei miatt elaltatták, halála után kitömték, majd az Edinburghi Királyi Múzeumban kiállították. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7016813564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása