Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első nyugati ketchup recept

2021. december 01. - Tokár Tamás Zalán

Az első nyugati ketchup recept, Eliza Smith 1727-ben, Londonban írt, The Compleat Housewife című szakácskönyvében jelent meg. A ketchup őse Dél-Kínából ered, egy kê-chiap (vagy kôe-chiap) nevű, halakból, kagylókból, fűszerekből álló szósz volt, melyet a 17. században ismertek meg brit és holland kereskedők. Eliza Smith szakácskönyvének ketchup receptje ázsiai mintát követett. Az összetevők között szardella, hagyma, ecet, fehérbor, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, bors és citromhéj szerepelt. Eliza Smith műve 50 év alatt 18 kiadást ért meg, 1742-ben ez volt az első Amerikában kiadott (a virginiai Williamsburgben nyomtatott) szakácskönyv. Az első ketchup receptet, melyben már paradicsom is szerepelt, Sandy Addison írta le 1801-ben, Amerikában megjelent, The Sugar House Book című művében.

title-first-edition-1727-310x529.jpg

Az első nyugati ketchup receptet Eliza Smith 1727-ben, Londonban megjelent, The Compleat Housewife című szakácskönyvében lehetett először olvasni. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr1616769830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása