Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar női képviselő

2021. november 24. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar női képviselő, Slachta Margit, 1884. szeptember 18-án született Kassán. A felső leányiskola elvégzését követően a kalocsai tanárképzőn tanult, ezután Győrben, majd Budapesten volt tanítónő. 1908-ban, Berlinben, elvégzett egy munkásnőtitkári tanfolyamot és csatlakozott a Farkas Edith által alapított Szociális Missziótársulatba. 1915-ben szociális iskolát nyitott és A Keresztény Nő (1918-tól Magyar Nő) című lap írója és szerkesztője lett. Slachta Margit nem sokkal később politikai tevékenységbe kezdett, a Keresztényszocialista Néppárt tagja lett, majd Keresztény Női Tábor néven saját mozgalmat indított. 1920. március 25-én a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja jelöltjeként indult a Budapest I. kerületében kiírt időközi választásokon. Slachta Margit nyert, így ő lett az ország első női országgyűlési képviselője, mandátumát ünnepélyes keretek között vehette át. Megbízatása 1922. február 16-ig tartott, képviselőként és az azt követő évtizedekben sokat tett a női egyenjogúságért. A második világháború idején kiállt a zsidóságért, bújtatta az üldözötteket, de még XII. Piusz pápától is kért segítséget. 1945-ben újra képviselő lett, de 1948-ban megszakadt a pályafutása a politikai nézetei miatt. Félve a letartóztatástól 1949-ben külföldre emigrált. Mivel nem volt remény a hazatérésére, 1953-ban Bécsből az USA-ba költözött és itt telepedett le. Slachta Margit 1974. január 6-án hunyt el Buffalóban, 89 évesen.

slachta_margit.jpg

Az első magyar női képviselőt, Slachta Margitot (1884-1974), 1920-ban választották meg a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja jelöltjeként. Sokat tett a női egyenjogúságért, de a zsidóságért is kiállt a második világháborúban. Politikai nézetei miatt külföldre emigrált, az USA-ban telepedett le és maradt élete végéig. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7716762496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása