Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első kísérleti atomrobbantás

2021. november 01. - Tokár Tamás Zalán

Az első kísérleti atomrobbantást az USA hajtotta végre, az új-mexikói White Sands bázison, 1945. július 16-án. A Trinity-teszt során egy 20 kilotonnás implóziós plutóniumbombát robbantottak fel. A bomba a The gadget (A szerkentyű) kódnevet kapta, mivel tartottak a kémkedéstől és nem akarták, hogy lelepleződjön a projekt. A robbanás során a gombafelhő 12 km magasba jutott, a lökéshullámot még 160 kilométerre is érezni lehetett. A The gadget egy 3 méter mély és 330 méter széles krátert hagyott maga után. Az eseményt a tudósok és a magas rangú katonatisztek egy 16 kilométerre lévő bunkerből nézték végig, a többi megfigyelő pedig 30 kilométer távolságra tartózkodott. A robbanásról több fotó is készült, a fekete-fehér felvételek mellett színes fényképek is születtek, Jack W. Aeby technikus, amatőr fotósnak köszönhetően. A Trinity-teszt után néhány héttel, az USA élesben is bevetette az atombombát, augusztus 6-án Hirosima és augusztus 9-én Nagaszaki ellen. A két támadás több mint 200 ezer ember halálát okozta. Az első kísérleti atomrobbantás helyszínét (Trinity Site) nemzeti emlékhellyé nyilvánították, évente kétszer látogatható.

800px-trinity_shot_color.jpg

Az első kísérleti atomrobbantást az USA hajtotta végre, az új-mexikói White Sands bázison, 1945. július 16-án. A képen Jack W. Aeby fénykép felvétele látható, melyet színesben sikerült megörökítenie.  (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4216740664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2021.11.02. 20:17:20

Hozzáértők azután szépen továbbfejlesztették a szerkenytyűt, jött Bikini, majd Szemipalatyinszk, egészen 50 megatonnáig.
süti beállítások módosítása