Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar gyermekkönyv

2021. október 29. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar gyermekkönyvet, a Flóri könyvét, Bezerédj Amália írta, az 1834-ben született kislányának, Flórának. A nemesi származású hölgyet, távoli rokona, Bezerédj István reformkori politikus vette feleségül. Mindkettőjük számára fontos volt a gyermeknevelés és a gyermekek sorsa, ezért 1836-ban a Tolna megyei birtokukon, Hidján, megalapították az első falusi kisdedóvót. Ide járt kislányuk is. A Flóri könyve verseket, mondókákat, dalokat, intelmeket, játékokat tartalmazott, melyekkel Flórát, valamint a többi gyermeket szórakoztatta Amália. Bezerédj Amália azonban nem sokkal később megbetegedett és 1837. szeptember 21-én elhunyt tüdőbajban. A Flóri könyve Bezerédj Istvánnak köszönhetően 1840-ben jelent meg először nyomtatásban és 1926-ig még 16 kiadást ért meg. Közel 100 évig volt kereskedelmi forgalomban, így sok gyereknek okozott örömöt. Benedek Elek is kedvelte és saját bevallása szerint a Flóri könyve meghatározó szerepet játszott abban, hogy megszülessenek a gyerekeknek szánt művei.1-09ed5d0597.jpg

Az első magyar gyermekkönyvet, a Flóri könyvét, Bezerédj Amália (1804-1837) írta, az 1834-ben született kislányának, Flórának. A mű Amália halála után, 1840-ben jelent meg először nyomtatásban. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4816737550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása