Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első pillanatragasztó

2021. október 22. - Tokár Tamás Zalán

Az első pillanatragasztót Dr. Harry Coover, amerikai vegyész találta fel. Coover, 1942-ben, az amerikai hadsereg megbízásából olyan anyagot próbált létrehozni, amiből strapabíró irányzékot lehet gyártani lőfegyverekhez. Formaldehidből és cián-acetátból cián-akrilátot állított elő, ami túl hamar és erősen hozzáragadt mindenhez, ezért Coover kudarcként élte meg a kísérletet. Harry Coover, amikor 1951-ben az Eastman Kodaknál dolgozott, hőálló műanyagot szeretett volna előállítani repülőgépek pilótafülkéinek az ablakaihoz. Ekkor fedezte fel újra a cián-akrilátot, ami ehhez a projekthez sem volt használható, de Coover ezúttal meglátta a benne rejlő lehetőségeket. Harry Coover pillanatragasztójának első változatát 1958-ban dobta piacra az Eastman Kodak, Eastman 910 néven. Az 1960-as években a Loctite vásárolta meg a ragasztó előállítási jogait, termékét Super Glue-ra keresztelte és továbbfejlesztette. Ennek köszönhetően az 1970-es évekre megjelentek az olcsóbb, hétköznapi, nem csak ipari célokra szánt ragasztók is. Ma már több mint 40 féle változatban gyártanak pillanatragasztókat, így felhasználhatóságuk meglehetősen széleskörű. 2010-ben Barack Obama amerikai elnök, Dr. Harry Coovert Nemzeti Technológiai és Innovációs Éremmel tüntette ki.

42-di-4.jpg

Az első pillanatragasztót Dr. Harry Coover, amerikai vegyész találta fel. Először 1942-ben fedezte fel a cián-akrilát nevű vegyületet, de akkor még nem tartotta hasznosnak. 1951-ben újra előállította és ekkor már meglátta a benne rejlő lehetőségeket. A ragasztó első változatát 1958-ban sikerült piacra dobni Eastman 910 néven. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6116726780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uni1002 2021.10.23. 18:07:48

A hetvenes évek közepén napi szinten használtuk a gyárban az IS12 névre hallgató ír gyártmányú tubusos ciánakrilát ragasztót. Olykor megmakacsolta magát, és szilárdulás helyett kifolyt a ragasztandó címke alól. Akkoriban nagyon innovatív anyag volt. Közben fejlődött, a mai utódok már megbízhatóbb ragasztók.

Uni1002 2021.10.23. 18:10:06

Arról még nem esett szó, hogy a ciánakrilát gőzt a kriminológia újlenyomat felderítésre használja.

PanelProli 2021.10.23. 20:52:26

Arról sem esett szó, hogy a cianoakrilátot spray formájában a vietnami háboróban az amerikaiak elterjedten használták kiterjedt felületi sebek kezelésére.

A cianoakrilát nedvesség hatására azonnal polimerizálódik, ezért a sebre fújt cianoakrilát azonnal összezárja az ereket és szinte azonnal megszünteti a külső vérzést, tehát segített életben tartani a sebesülteket.

Az más kérdés, hogy háborús körülmények között az orvosoknak mennyi ideje volt a vastag cianoakrilát réteget aprólékosan leszedni a sebfelületről, ezért egy csomó viszonylag stabilizált állapotú sebesültet elvesztettek a tábori kórházakban.

Vén motoros 2021.10.24. 00:06:57

Talán még a leghasználhatóbb a géles változat, bár lehet, hogy én vagyok az ügyetlen, de leginkább az ujjak (és bármi más nem kívánt dolog) összeragasztására képes, de a RAGASZTANDÓKAT sajnos, nem biztos, hogy megfogja. Ha a törésfelület nem illik HÉZAGMENTESEN, PONTOSAN össze (és ez töréseknél gyakorta előfordul), akkor b@szhatjuk. A nem géles állapotú pillanatragasztót pedig még egyszer sem sikerült rendeltetésszerűen alkalmaznom. Régen (évtizedekkel ezelőtt!) létezett valamilyen "porcelán-ragasztó", hát, az sokkal jobb volt...

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.12.04. 22:27:35

A plexit nem ragasztotta

@PanelProli: Ezt a "sztorit" én is olvastam. Hogy van az hogy ha kicseppentek egy cseppet akárhova, akkor az nem köt meg, csak két felület között, mintegy elzárva az oxigéntöl
süti beállítások módosítása