Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első világi lovagrend

2021. október 20. - Tokár Tamás Zalán

Az első világi lovagrendet, a Szent György Lovagrendet, Károly Róbert és Boleszló esztergomi érsek alapította Visegrádon, 1326. április 24-én. A rendnek maximum 50 tagja lehetett, évente egy lovagot vehettek fel. A lovagok kötelezettségei közé tartozott a király, a keresztény hit, a gyengék, a szegények védelme, az ünnepségek, ceremóniák biztosítása, valamint a Szent Korona megóvása. A Szent György Lovagrend az évszázadok során háttérbe szorult, de mindvégig megmaradt. 1990-ben történészek és régészek közreműködésével újjáalakult, 1996-ban pedig közhasznú szervezetté nyilvánították. A lovaggá avatást ma is a visegrádi királyi palota lovagtermében végzik. A tagok feladata napjainkban a magyar katonai hagyományok ápolása, a középkori kutatások támogatása, publikálása, a lelki gondozás, az adománygyűjtés és egyéb karitatív tevékenységek.

800px-szent_gyorgy_lovagrend_alapito_oklevel.jpg

Az első világi lovagrendet, a Szent György Lovagrendet, Károly Róbert és Boleszló esztergomi érsek alapította Visegrádon, 1326. április 24-én. A képen a Szent György Lovagrend alapító levele látható. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr2616725606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása