Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar sci-fi film

2021. október 11. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar sci-fi filmet, A háromszáz éves embert, 1914. április 26-án mutatták be a Zenakadémia nagytermében. Az 50 perces némafilm forgatókönyvét, Nagy Endre és Bródy Sándor írta. A film szerepeit fiatal arisztokraták játszották, céljuk a magyar repülés népszerűsítése volt. A háromszáz éves ember Bálint grófról szól, akit kikosaraz imádott hölgye, Borbála grófnő. A gróf ezután 300 évet utazik az időben és legnagyobb meglepetésére 1914-be kerül. Mivel a környezet meglehetősen szokatlan számára, furcsa kalandokat él át, de végül rátalál Borbála grófnőre, aki már nem utasítja vissza. A film az évtizedek alatt sajnos elveszett, de sikerült készíteni belőle egy 10 perces zenés rekonstrukciót, egy 66 fotót tartalmazó album alapján, melyet a Filmarchívum őrzött.

a_haromszaz_eves_ember_e37057_szokes_1500.jpg

Az első magyar sci-fi filmet, A háromszáz éves embert, 1914. április 26-án mutatták be. A film Bálint grófról szól, aki 300 évet utazik az időben. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr2216716028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2021.10.12. 15:59:30

Mikszath Kalcsi meg ugye, irt egy sci-fi regenyt Zrinyivel az elen.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.12. 16:03:20

"furcsa kalandokat él át, de végül rátalál Borbála grófnőre"

Hopp-hopp, itt valami titok lappang, előlünk rejtőzve. Vajon Borbála grófnő is időutazó? Vagy Bálint gróf visszatér a múltba hölgyéhez? Sajnos esélyes, hogy sosem fogjuk már megtudni az igazságot. :-)

steery 2021.10.12. 17:54:48

És mikor készül remake ebből a magyar Vissza a jövőbe sci-fi akciófilmből?

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2021.10.12. 19:19:54

Bár a film elveszettnek számít, keletkezéstörténete szerencsére jól dokumentált. Kár, hogy a szerző nem tért ki erre bővebben. Így például tudható, hogy a filmet Fodor Aladár rendezte. Az arisztokrata szereplők között is találhatunk érdekes személyiségeket. Így például Bálint grófot Batthyány Gyula gróf játszotta, Borbála grófnő pedig nem más volt, mint Andrássy Katinka, Károlyi Mihály felesége, „a vörös grófnő”. Borbálát egyébként eredetileg Hadik Hella grófnő játszotta volna, méltóságos anyja azonban hallani sem akart arról, hogy lánykája filmben szerepeljen, így Hella visszaadta a szerepet. Bálint gróf szerepére is mást választottak elsőre: Szentkereszthy Béla bárót, akit azonban bokros teendői épp a forgatás idejére elszólítottak Budapestről.

Lényegében produceri teendőket látott el Andrássy Gyula grófnő és Zichy Béla Rezső gróf, tőlük származik az az ötlet is, hogy egy mozgókép bevételeivel támogassák a hazai repülés fejlődését. A film csúcsjelenete is egy repülés Budapest fölött, melyen természetesen a két főszereplő vesz részt, és ott történik meg a sikeres lánykérés is.

S hogy magyarázatot adjak Androsz barátomnak is: nincs szó időutazásról, csak egy álomjelenetről. Borbála az első (és igazi) lánykérésre, amelyre egy kis fenyő mellett kerül sor, azt feleli, hogy akkor lesz Bálint felesége, ha ez a fa megnő a kastély tetejéig. Bálint megtudja, hogy ez kb. 300 év múlva történik meg. Bánatában álomba merül, s ott éli át a boldogságot (és az időutazást), hiszen álmában a fa már megnőtt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.12. 22:01:50

@Field64: Köszönöm! Megtöbbszörözted a poszt hosszát. :) Akkor mégiscsak megtudtam az igazságot, bárcsak így teljesülne még néhány kívánságom.
süti beállítások módosítása