Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első lombikbébi

2021. július 02. - Tokár Tamás Zalán

Az első lombikbébi, Louise Brown, 1978. július 25-én született az angliai Oldhamben. Szülei, Lesley és John Brown már nyolc éve szerettek volna gyereket, de édesanyja petevezeték-elzáródás miatt nem tudott teherbe esni. A házaspár végül úgy döntött, hogy csatlakozik a Robert Edwards és Jean Purdy embriológus, valamint Patrick Steptoe szülész-nőgyógyász által kifejlesztett lombikbébi programhoz. Az eljárásra 1977. november 10-én került sor, Lesley petesejtjét megtermékenyítették John hímivarsejtével, melyet speciális körülmények között tároltak, majd a sejtosztódás után az asszony méhébe ültettek. Louise Brown születése óriási szenzáció volt, sok terméketlen párnak adott reményt a családalapításra. Louise Brown 2004-ben férjhez ment, két gyermek édesanyja. Egy ideig óvodai dajka volt, jelenleg postai tisztviselő. Robert Edwards a módszer kidolgozásáért 2010-ben orvostudományi Nobel-díjat kapott, 2011-ben lovaggá ütötték.

louisebrown.jpg

Az első lombikbébi, Louise Brown, 1978. július 25-én született az angliai Oldhamben. Szüleinek természetes úton nem lehetett gyereke, ezért csatlakoztak a Robert Edwards (1925-2013), Jean Purdy (1945-1985) és Patrick Steptoe (1913-1988) által kifejlesztett lombikbébi programhoz. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9316610488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása