Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar hangfelvétel

2021. június 07. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar hangfelvételt 1890. szeptember 20-án rögzítették, Kossuth Lajos hangja hallható rajta. A szabadságharc bukása után 41 évvel, 1890-ben, az emigrációban élő Kossuthot meghívták az aradi vértanúk szoboravatására, de ő visszautasította az ajánlatot.  Két pesti vállalkozónak, Barna Tivadarnak és Felner Károlynak, viszont támadt egy ötlete. Amszterdamban vásároltak egy fonográfot, majd ellátogattak Torinóba Kossuthoz és felvették az avatásra szánt beszédét. Bár egyes források szerint a szoboravatón technikai okokból nem hangzott el a beszéd, a felvétel körbejárta az országot, zárt térben, fülhallgatón keresztül meg lehetett hallgatni 1 forintért, később pedig 50 krajcár belépő ellenében. A Kossuth Lajos beszédét tartalmazó három fonográfhengerből kettő megmaradt az utókornak, jelenleg Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában őrzik.

fonograf_viaszhengerrel_kossuth_hangja_035_nagy.jpg

Az első magyar hangfelvételt 1890. szeptember 20-án rögzítették, Kossuth Lajos hangja hallható rajta. A képen a beszédet tartalmazó, két fonográfhenger látható, melyet az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában őriznek. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5516582644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.06.07. 21:13:44

Sosem késő ezt a felvételt megismertetni a népekkel.
Függetlenül attól, hogy nálam Kossuth megítélése, tetteinek és nem tetteinek a súlya messze az egyik legaljasabb emberré tette magát a szememben.

Gazz 2021.06.08. 22:05:59

Mai technológiával azért sokat lehetne javítani a minőségen.

Bandibacsi34 2021.10.20. 13:44:33

Hat igen. Kossuth mar regen messze jart. Gorgei es a vezerkar azert tette le a fegyvert, hogy legalabb az altisztek es kozkatonak megmenekuljenek. Utana tervezgethetett, de annak ertelme nem volt. Csak elobbre hozta volna Trianont, amit a ragadozo szomszedok cari segitseggel hajtottak volna vegre.
süti beállítások módosítása