Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első felfújható gumiabroncs

2021. június 04. - Tokár Tamás Zalán

Az első felfújható gumiabroncsot, a skót Robert William Thomson szabadalmaztatta Nagy-Britanniában, 1845. decemberében. Thomson abroncsa, a lovaskocsik közlekedését tette könnyebbé. A találmánynak köszönhetően könnyebb volt húzni lovaskocsit, ráadásul menet közben a kerekek halkabban gurultak. A skót feltaláló alkotása forradalmi újításnak számított, de gyártása és összeszerelése túlságosan drága és körülményes volt, ezért mégsem terjedt el széles körben. Ezután több mint negyven év telt el, mire sikerült kifejleszteni egy kereskedelmileg is sikeres változatot. John Boyd Dunlop felfújható gumiabroncsát 1888-ban szabadalmaztatta, vállalata napjainkban is működik.

aerial-wheel.jpg

Az első felfújható gumiabroncsot a skót Robert William Thomson (1822-1873) szabadalmaztatta 1845. decemberében. Forradalmi újításnak számított, de anyagi okokból mégsem terjedt el széles körben. (Kép innen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr716576084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása