Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első menetrendszerű magyar postakocsijárat

2021. május 01. - Tokár Tamás Zalán

Az első menetrendszerű magyar postakocsijárat, 1752. szeptember 18-án indult, Bécs és Buda között közlekedett. A delizsánsz néven is emlegetett személyszállító postakocsik, a mai Batthyány téri vásárcsarnok helyén álló postaháztól indultak, eleinte hetente, majd naponta. A delizsánszokat, a bakon ülő postakocsis irányította, mellette volt a kalauz, ő ügyelt a rendre és ellenőrizte az úti okmányokat. Az utasok az első osztályon a kocsi belsejében, a másodosztályon pedig, a tetőn utazhattak a poggyászok mellett. Ha valaki a harmadosztályra váltott jegyet, az kénytelen volt a delizsánsz hátsó lépcsőjén zötykölődni. A vasúti közlekedés megjelenésével a postakocsik fölöslegessé váltak, mivel a vonatok gyorsabbak voltak, valamint több csomagot és embert tudtak szállítani.  

hospental-postkutsche.jpg

Az első menetrendszerű magyar postakocsijárat, 1752. szeptember 18-án indult, Bécs és Buda között közlekedett. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr2116512960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2021.10.20. 13:51:40

Mennyi ido alatt ertek oda? Ez a kerdes
süti beállítások módosítása