Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első űrszálloda

2021. április 24. - Tokár Tamás Zalán

Az első űrszállodát, a kaliforniai székhelyű Orbital Assembly Corporation szeretné megnyitni, 2027-ben. Az óriáskerék alakú, 50 ezer m2 területű Voyager Class, 280 vendéget tud majd fogadni. Lesznek benne mozik, éttermek, bárok, könyvtárak és gyógyfürdők is. Mivel hosszú távon megterhelő lenne a súlytalanság az itt pihenők számára, a gravitációt mesterségesen fogják létrehozni, az építmény forgásával. Az árakról még nincs pontos információ, de annyit már lehet tudni, hogy az űrhotelben egy három napos ott tartózkodás, 5 millió dollárba fog kerülni.

voyager-station-space-hotel-gateway-foundation_dezeen_2364_hero_1-852x479.jpg

Az első űrszálloda, a 280 férőhelyes Voyager Class, 2027-ben fog megnyílni, a gravitációt mesterségesen, az építmény forgásával tudják majd létrehozni. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8616510144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Capt. Zapp Brannigan 2021.04.26. 10:19:14

Már bocs, de nem sok valóság alapja van ennek.
A bemutatott tervekben is sok a kérdőjel. Egy darab napelem nincs a képen, pedig egy ekkora állomásnál legalább ekkora méretű napelemekkel kell számolni. Hol vannak a hűtő radiátorok?
ki fogja ezt finanszírozni? És hogyan viszik fel? Túl sok a lyuk a tervükben. Előbb lesz Axiom állomás meg a Sierra Nevada állomása mint ez a látszólag kamu.

Maddness69 2021.04.26. 11:57:49

Nekem tetszik. Csináljuk!

steery 2021.04.26. 13:15:42

Előbb talán odáig kéne eljutni, hogy elinduljon az első űrturista szállító űrhajó. Mert ez is még csak ígéret, nem valóság.
No és mennyi pénzbe fog kerülni ennek a ringlispílnek a megépítése, feljuttatása, összeszerelése, majd a napi üzemeltetési költsége?
Hogy akarják megoldani az obritális pályákat beborító űrszemét darabkákkal való ütközések elkerülését? Ha nagyon alacsony pályára állítják a kereket, ahol az űrszemét már lezuhan, elég a légkörben, az állomás is le fog zuhanni. Vagy minden héten emelnek majd a pályáján? Az plusz költség lesz a rengeteg üzemanyag miatt, amit oda kell juttatni. Ha túl magas pályára állítják, kívül kerül a Van Allen övezeten és ott már fokozott sugárterhelésnek lesz kitéve az embereken kívül maga a szerkezet is.
És mi lesz, miután a Föld összes gazdag balekja, aki nem tudja okosabban elpazarolni a pénzét, már megfordult egyszer az űrállomáson? Új turisták meg nem jelentkeznek, mert a többi embernek nem lesz rá pénze? Akkor szépen lehúzzák a rolót és az egész mehet az óceánba? Nyereséges lesz egyáltalán ez az üzlet?
Az egész projekt ökológiai lábnyoma mekkora lesz? Mekkora környezetszennyezéssel és károkozással jár majd ez az egész?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.04.26. 17:46:10

"szeretné megnyitni, 2027-ben."

Ha 2047-et írnak, akkor rábólintok, hogy sok szerencsét. Nevetséges. Arra jó ez az egész, hogy ennek a cégnek kicsit javuljanak a részvényei, aztán az Antillákra szöknek a pénzzel, és viszlát sohanapján.

"Lesznek benne mozik, éttermek, bárok, könyvtárak és gyógyfürdők is."

Ezen különösen elgondolkodtam. Étterem, bár, rendben, enni és inni kell, beszélgetni is jó közben, oké. De mozi? Felmegyek az űrbe egy veder pénzért, és ott megnézem a Pókember 2-t? A Hangyák a gatyábant? A Casablancát? Vagy az Apollo-1-ről készült dokumentumfilmmel készülnek? A gyógyfürdőhöz gyógyvíz kell. Egy köbméter víz épp egy tonna. Ha semmi mást sem akarnának az űrbe juttatni az egész űrállomásból, csak a gyógyvizet, már tele a szállítórakéták naptára. Eleve nem értem, hogyan akarnak MEGTERVEZNI egy ilyen űrállomást 2027-ig. Ahhoz, hogy az ne egy óriási kupac életveszély legyen, kell egy s más. Baromság.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.04.26. 18:06:45

Most nézem, azok csak nem mentőűrsiklók ezen a tündérszép rajzocskán? Annak, ha ilyen alakja van, a terv szerint le is kell szállnia a földre. (Automatikus vezérléssel, gondolom, nem fognak készenlétben tartani 24 vagy 48 űrpilótát vészhelyzet esetére.) Az USA ingét-gatyáját kifizette érte, és építeni tudott ÖT űrsiklót.

Rákerestem erre a Orbital Assembly Corporationre. Az első harminc találat mindegyike tervekről beszél, vagyis lehet, hogy ez is csak egy négy fős start-up cég, múlt és jelen nélkül. A Wikipediában van róluk egy nyúlfarknyi cikk (szakkifejezéssel csonk), pedig az adminok és járőrök nem szokták szeretni a reklámcikkecskéket.

gigabursch 2021.04.27. 18:28:56

@Androsz:
Szerintem a Mars a Marsra, ill. az UFO-k a padláson jobb választás...
:-)
süti beállítások módosítása