Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első sms

2021. április 14. - Tokár Tamás Zalán

Az első sms-t egy brit-kanadai informatikus, Neil Papworth küldte egy személyi számítógépről, a Vodafone egyik igazgatója, Richard Jarvis mobiltelefonjára, 1992. december 3-án. Jarvis táska méretű, Orbitel 901 típusú GSM telefonkészülékére kapta az üzenetet, melynek ez volt a szövege: „Boldog karácsonyt!”. Az sms ötlete 1984-ben jutott eszébe a finn Matti Makkinennek pizza evés közben, egy koppenhágai telekommunikációs konferencián. A technológiát végül német-francia (Deutsche Telekom - France Télécom) együttműködéssel sikerült kifejleszteni, de hosszú időbe telt, mire egy hétköznapi ember is tudta használni. Az első sms küldésére alkalmas mobiltelefon, a Nokia 2010, 1994-ben került kereskedelmi forgalomba.

first-text-message.jpg

Az első sms-t, Neil Papworth küldte a Vodafone egyik igazgatója, Richard Jarvis, Orbitel 901 típusú GSM telefonkészülékére, 1992. december 3-án. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4116497074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2021.04.16. 20:43:44

[Jézusom! Én már 1992-ben, az első SMS idején is 40 éves voltam...]
Emlékezetem szerint (most lusta vagyok utánajárni) eredetileg az SMS digitális "csatornája" kifejezetten belső, technikai célú volt, arra szánták, hogy különböző technikai információk áramoljanak a készülék és a bázisállomás között, gondolom, pilotjel, térerő, etcetra. Nem véletlen, hogy csak 256 byte-nyi helyet szántak rá. A nagy ötlet az volt, hogy miért ne lehetne ezt az amúgy is meglévő dummy csatornát rövid szöveges információ átvitelére is hasznosítani? Később ezt turbózták fel, hogy több SMS automatikusan összekapcsolható. Meg hogy ékezetes szöveget is átvigyen. (Kezdetben csak az angol abc-t lehetett használni.)

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2021.12.19. 03:36:26

Az sms a Nokia rendszerfejlesztőinek volt a belső munkaeszköze. Gyorsabban tudták elküldeni a változtatásokat. Akkor figyelt fel rá a cég egyik munkatársa és lett belőle kereskedelmi szolgáltatás. Létezik egy ~ 2x1 órás film, a magyar címe "Mindhalálig Nokia" Abban hangzott el. Üdv!
süti beállítások módosítása