Az első dobostortát, Dobos C. József, magyar cukrászmester alkotta meg 1884-ben. Mivel akkoriban az édességek hűvös helyen tárolása technikailag nehezen volt megoldható, Dobos olyan tortát készített, ami hűtés nélkül is hosszú ideig fogyasztható volt. Egyik különleges összetevője a csokoládés vajkrém volt, mely a hagyomány szerint úgy született, hogy a mester inasa, a vajba nem sót, hanem cukrot tett. A dobostortát a nagyközönség 1885-ben ismerte meg az első Budapesti Országos Általános Kiállításon, ahol Dobosnak saját pavilonja volt. A torta hamar népszerű lett, még Ferenc József és Erzsébet királyné is megkóstolta. A ínyencség egész Európában elterjedt, sokan próbálták lemásolni, de nem jártak sikerrel. A torta elkészítésének titkára Dobos C. József 1906-os visszavonulása után derült fény, amikor a mester átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek. A dobostorta hungarikum, összetételét és alakját egy 2017-es miniszteri rendelet határozza meg.
Az első dobostortát, Dobos C. József (1847-1924), magyar cukrászmester alkotta meg 1884-ben. A képen a Dobos C. József és a dobostorta védjegye látható. (Kép innen)