Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első éjszakai természetfotó

2021. március 24. - Tokár Tamás Zalán

A világ első éjszakai természetfotóját az amerikai III. George Shiras készítette, melyet a National Geographic publikált. A magazin 1906. júliusi számában a volt kongresszusi képviselő 74 fényképe jelent meg, ezek közül az első fotó a Michiganben található Whitefish tó környékén született. A képen egy nőstény virginiai szarvas és két borja látható. Shiras leleményes módon oldotta meg, hogy a sötétség ellenére is jók legyenek a látási viszonyok, egy távirányítós lámpát használt vakuként, melyet a szarvasok hoztak működésbe, amikor egy drót a lábukhoz ért. A villanás után az állatok megijedtek és elszaladtak, amit a fotósnak szintén sikerült megörökítenie. A fényképek közlése annyira újszerű lépés volt, hogy utána a National Geographic igazgatótanácsának két tagja is lemondott, mert szerintük így a neves magazin „képeskönyvvé változott”.

mxcp_1616107767975_shiras2.jpg

A világ első éjszakai természetfotóját az amerikai III. George Shiras készítette, melyet a National Geographic publikált 1906. júliusában. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4416470032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása