Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első instant leves

2021. március 19. - Tokár Tamás Zalán

Az első instant levest egy tajvani születésű japán feltaláló, Andó Momofuku alkotta meg 1958-ban, az Oszaka prefektúrában található Ikeda városában. A gyorsan, csupán forró víz hozzáadásával elkészíthető Chicken Rament Momofuku egy kis műhelyben hozta létre egy év kísérletezés után. Momofuku az 1948-ban alapított cége nevét (Chuko Sosha) 1958-ban Nissin Food Products-ra változtatta, majd elkezdte az instant leves gyártását, ami hamarosan egy önálló iparággá nőtte ki magát. 1971-ben a terméket tovább fejlesztette és megszületett a Cup Noodles, melyet pohárban árusítottak és világszerte népszerűvé vált. Momofuku idős koráig aktív maradt, 2005-ben egy újabb találmánnyal rukkolt elő, a Space Ramen nevű instant levesét már az űrhajósok is fogyaszthatták. Andó Momofuku két évvel később, 2007-ben hunyt el 96 éves korában, szívelégtelenség miatt. Az általa alapított cég a mai napig folyamatosan terjeszkedik, termékei több mint 80 országban kaphatóak.

mxcp_1615826613160_17sokuseki.jpg

Az első instant levest, Chicken Rament, egy tajvani születésű japán feltaláló, Andó Momofuku (1910-2007) alkotta meg 1958-ban. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr1216465720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2021.03.21. 15:11:02

Dobos (a Dobos torta-féle Dobos) nagy szakácskönyvében (1884) van egy recept, ami arról szól, hogy a leves alkotóit beszárítják, majd utána ezeket forró vízzel leöntve ismét levest kapunk. "zseblevesnek" hívták, egész gyerekkoromban ezen kuncogtam (:

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.03.21. 20:05:04

@Kovácsné: "Már honfoglaló harcosainknak is ismeretes volt a szárított marhahús, amit a kalandozások és a honvédelem idején bőr zsákokban hordtak magukkal porított formában. A szárított marhahúst főként leves formájában fogyasztották, de gyakori volt az apróra vágott és szárított marhús is” (Kassai Lajos, Szepsy Szűcs Levente). "

Bandibacsi34 2021.10.20. 14:02:14

Mar a nemetek is hasznaltak a II ik vilaghaboruban instant levest es kavet
"Another longstanding staple of the German Army’s menu of portable food items was the Erbswurst, a nourishing soup compressed into a pellet, packaged six to a ration. A pellet was crushed and dropped into a half pint of boiling water. One minute later and the instant soup was ready to eat. Condensed canned tomato soup was also available as a substitute when a field kitchen was not available, soldiers often adding half a can of water and half a can of milk to maximize its flavor. The milk also came condensed in cans."(...)In the latter stages of the war, as German home front food supplies were both rationed and in increasingly short supply, various “fillers” were added for substance (if not nutrition) to loaves of bread, while ersatz coffees were made from chicory as well as from roasted and ground acorns, beechnuts, barley, and even chickpeas and oats.

Most lacked any caffeine and thus any real benefit to soldiers running on few calories and less sleep. Civilians found their allotments of sugar and meats doled out by the ounce. As a result, many kept Daschschwein or “roof pigs”—the term describing cats raised as food, often in rooftop cages."
warfarehistorynetwork.com/2018/12/20/wwii-german-rations-feeding-troops-of-third-reich/
Valoszinuleg a hadseregbol vehettek a peldat csak adtak hozza tesztat is.

Bandibacsi34 2021.10.20. 14:03:06

@Fotósképző: Instant etelt a pasztorok is hasznaltak(szaritott marhahus stb., Amit vizbe tevve leveskent ettek).
süti beállítások módosítása