Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első motoros roller

2021. március 01. - Tokár Tamás Zalán

Az első motoros rollert, a New York-i Autoped Company dobta piaca 1915-ben. Az Autopednek hívott jármű, 155 köbcentis, léghűtéses benzinmotorral működött. Jóval kevesebb benzint fogyasztott, mint egy motorkerékpár vagy egy autó. Csúcssebessége 30 km/h volt, így tulajdonosa gyorsan és kényelmesen elérhette úti célját. Az első és hátsó lámpákkal, dudával felszerelt rollert, főleg a postaszolgálat vette igénybe, de előfordult, hogy a New York-i bűnbandák tagjai is használták, mert így könnyebben elmenekülhettek a hatóságok elől. A két világháború között az Autoped már nem volt olyan népszerű, mivel az autók már olcsóbbak voltak. Az Autoped Company 1921-ben, a német Krupp nevű cég pedig 1922-ben állt le az motoros rollerek gyártásával.

mxcp_1614447469127_ykc1xxcr8y841.jpg

Az első motoros rollert, a New York-i Autoped Company dobta piaca 1915-ben. A képen a londoni szüfrazsett, Florence Norman látható Autopedjével, melyet 1916-ban kapott a férjétől a születésnapjára. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr2016442672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása