Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első írógép

2021. február 20. - Tokár Tamás Zalán

Az első működőképes írógépet, az osztrák Peter Mitterhofer hozta létre 1866-ban. Korábban többen is próbálkoztak hasonló szerkezet megalkotásával (pl. Henry Mill, Kempelen Farkas, Charles Turber), leginkább abból a célból, hogy a vakoknak segítsenek az írásban, de komolyabb sikert nem tudtak elérni. Mitterhofer 1866. decemberében bemutatott „merániai modellje” már nem csak használható volt, hanem Ferenc József császár figyelmét is felkeltette, aki 200 guldennel jutalmazta a feltalálót a leleményességéért. Mitterhofer azonban csak néhány évig tudta fejleszteni szerkezetét, mivel egy idő múlva nem kapott több anyagi támogatást. Ennek eredményeképpen végül nem Mitterhofer, hanem az amerikai Christopher Latham Sholes volt az, aki kereskedelmi szempontból is sikeres írógépet készített. Sholes 1873-ban eladta masináját a Remingtonnak, a cég pedig tömeggyártásba kezdett.

mxcp_1613593903546_peter_mitterhofer_01.jpg

Az első működőképes írógépet (mely sajnos nem maradt meg az utókor számára), az osztrák Peter Mitterhofer (1822-1893) hozta létre 1866-ban. A „merániai modell” Ferenc József császár figyelmét is felkeltette, aki 200 guldennel jutalmazta a feltalálót a leleményességéért. (Kép innen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7916430934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása