Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első kutya, aki őrmester lett

2021. január 23. - Tokár Tamás Zalán

Az első kutyát, aki őrmester lett Stubby-nak hívták. Stubby egy gazdátlan, kóbor állat volt, akire az amerikai 102-es gyalogság talált rá 1917. júliusában, miközben a Connecticut állambeli Yale Egyetemen gyakorlatozott. Amikor az ezred elindult a nyugati frontra, az állatot titokban magával vitte egy Robert Conroy nevű tizedes, akinek a felettesei végül megengedték, hogy négylábú barátja vele maradjon. A kutya 18 hónapig szolgált a seregben, négy hadjárat 17 csatájában vett részt. Stubby hősiesen viselkedett, felkutatta a sérült katonákat, előre jelezte, amikor gáztámadás készült, egyszer még egy német kémet is sikerült elcsípnie. Az eb ezután kapta meg az őrmesteri rangot. A kutyát háborús hősként tisztelték, többször kitüntették. Stubby 1926-ban halt meg álmában, a New York Times fél oldalas nekrológot írt róla.

mxcp_1611349778278_sergeant_stubby.jpg

Stubby (1916-1926) az amerikai 102-es gyalogsággal ment ki a nyugati frontra 1917-ben. Az állat többször is hősiesen viselkedett, egyszer még egy német kémet is sikerült elcsípnie, amiért megkapta az őrmester rangot. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr3016400162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása