Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első sikeres, sertésből emberbe történő szívátültetés

2023. január 09. - Tokár Tamás Zalán

Az első sikeres, sertésből emberbe történő szívátültetést, 2022. január 7-én hajtották végre egy David Bennett nevű páciensen, a Marylandi Egyetem klinikáján. Bennet a 8 órás műtét során egy génmódosított disznó szívét kapta meg. A férfi súlyos szívbetegségben szenvedett, ezért vállalta a beavatkozást. Az operáció után úgy tűnt, hogy minden rendben van, örült, hogy a családjával lehet és még a Super Bowlt is megnézhette. Azonban néhány héttel később, Bennet szívét vírusfertőzés támadta meg, ezért két hónap múlva, 2022. március 8-án elhunyt. Csak az Egyesült Államokban több mint százezren vannak várólistán, de a szervhiány miatt sokkal kevesebb beavatkozást tudnak elvégezni, emiatt 17 ember hal meg naponta. A tudósok évek óta kísérleteznek genetikailag módosított állatok létrehozásával, azzal a céllal, hogy a szerveik az emberbe is átültethetőek legyenek, a kilökődés veszélye nélkül.

sem-nome-700-x-400-px-600-x-400-px-36.png

Az első sikeres, sertésből emberbe történő szívátültetést, 2022. január 7-én hajtották végre egy David Bennett (1964-2022) nevű páciensen, a Marylandi Egyetem klinikáján. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6818020680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása