Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A világ első programozható, digitális számítógépe

2022. szeptember 30. - Tokár Tamás Zalán

A világ első programozható, digitális számítógépét, az ENIAC-ot, 1946 február 15-én helyezték üzembe, a Pennsylvaniai Egyetemen. A számítógépet az USA hadserege fejlesztette ki, hogy a célzáshoz szükséges röppályaadatok megbízhatóbbak legyenek. 1947-től a tüzérség használta a Marylandben lévő telephelyén. A 2,7 méter magas ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), egy 140 m2-es teremben kapott helyet, több tízezer alkatrészből állt, ezek súlya több mint 27 tonnát nyomott. A számítógép másodpercenként 5 ezer művelet végzett el, de összetettebb számításokra is képes volt. Neumann János részt vett az ENIAC továbbfejlesztésében, kibővítette egy lyukkártya olvasó- és író egységgel, mely leegyszerűsítette és felgyorsította a gép programozását. Az ENIAC-ot Teller Ede is használta, olyan számítási algoritmusokat végzett el a segítségével, melyek hozzájárultak a hidrogénbomba kifejlesztéséhez. Az ENIAC-ot 1955. október 2-ig használták, működésének egy villámcsapás vetett véget.

eniac.jpg

A világ első programozható, digitális számítógépét, az ENIAC-ot, 1946 február 15-én helyezték üzembe, a Pennsylvaniai Egyetemen. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8717941734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.01. 17:59:58

Hirtelen ötletből rákerestem az "ENIAC simulator" kifejezésre, és egy csomó találatot kaptam! Persze ez a masina annyira kezdetleges volt, annyira távol áll a számítógépről alkotott mai fogalmainktól, hogy sok munkának ígérkezik kideríteni a programozásának a módját, de lehet, hogy megpróbálom. Mégiscsak történelmi fordulópontot jelentett a megépítése.
süti beállítások módosítása