Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első rajzfilmsorozat, mely a Magyar Televízió megrendelésére készült

2022. szeptember 21. - Tokár Tamás Zalán

Az első rajzfilmsorozat, mely a Magyar Televízió megrendelésére készült, a Kukori és Kotkoda volt. A sorozatot Mata János rendezte, a forgatókönyvet Bálint Ágnes írta. Kukorit és Kotkodát Márkus László és Psota Irén szinkronizálták. A történet alapötletét Bálint Ágnes egyik kolléganője adta, aki folyton férje lustaságára panaszkodott. Így született meg Kukori és Kotkoda karaktere, akik boldog házasságban élnek, de Kukori sosem hajlandó segíteni a házimunkában. A főcímdalt nem zenekar játszotta – mely az 1970-es évek elején szokatlannak számított – hanem maga a zeneszerző, Lovas Ferenc, egy elektromos orgonán. Összesen 26 epizód készült, melyeket először 1971. április 4. és 1973. január 2. között láthattak a Magyar Televízió nézői. A rajzfilmsorozatot nagyon megkedvelték és később sem csökkent a népszerűsége. 1982-ben kiadtak egy hanglemezt Kukori címmel, 1985-ben megszületett a mese 64 oldalas képeskönyv, majd 2006-ban a kifestő könyv változata is. A 2019-ben elindított Mesehősök bélyegsorozat 2021-ben megjelent darabjai, a Kukori és Kotkoda szereplőit ábrázolták.

kukori.jpg

Az első rajzfilmsorozat, mely a Magyar Televízió megrendelésére készült, a Kukori és Kotkoda volt. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4717935172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.22. 19:31:49

Érdekes, hogy beágyazott videóban a dalt Psota énekli, magyar hangként pedig Hacser Józsa van kiírva, és valóban, én is emlékezni vélek a hangjára ebben a szerepben. Vajon mi okozhatta a szereplőváltozást?

Alig több, mint egy éve a Posta bélyegblokkot adott ki a rajzfilmsorozat emlékére. Ez olyan, mint a csillag a hollywoodi sétányon, csak ritkább.
süti beállítások módosítása