Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első nő, aki lefutotta a Boston Maratont

2022. szeptember 16. - Tokár Tamás Zalán

Az első nőt, aki hivatalosan lefutotta a Boston Maratont, Kathrine Virginia Switzernek hívják. Kathrine Switzer 1947. január 5-én született a németországi Ambergben. Édesapja az USA hadseregénél szolgált, a család 1949-ben az Egyesült Államokba költözött. Kathrine Észak – Virginiában, a George C. Marshall Gimnáziumban érettségizett, felvették a Lynchburgi Egyetemre, majd 1967-ben a Syracuse Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol újságírást és angol irodalmat hallgatott. A lány az egyetemen ismerte meg a férfi terepfutócsapat edzőjét Arnie Briggst, aki segített neki felkészülni a Boston Maratonra. Kathrine Switzer 1967. április 19-én állt rajthoz 261-es számmal. A jelentkezési lapra a K. V. Switzer nevet írta, így a verseny kezdetéig nem derült fény a kilétére. Már a hetedik kilométernél tartott, amikor a versenyigazgató, Jock Semple észrevette őt és le akarta tépni a sorszámát, de ezt edzője és egy barátja, Tom Miller megakadályozta, így Switzer végül teljesítette a távot. Kathrine Switzer sporttörténelmet írt, nagy feltünést keltett mivel a maraton közben történt incidensről fotók is készültek, melyek bejárták a világsajtót. Ennek köszönhetően 1972-től már nők is elindulhattak a Boston Maratonon. A sport ezután is fontos maradt Switzer számára, sokat tett azért, hogy 1984-ben a női maratonfutás olimpiai versenyszám legyen. Kathrine Switzer később is részt vett versenyeken. Legutoljára 70 évesen, 2017-ben futotta le a Boston Maratont, csupán 10 perccel volt lassabb az 1967-es idejéhez képest.

kathrin-1551959424.jpg

Az első nő, aki hivatalosan lefutotta a Boston Maratont, Kathrine Virginia Switzer (1947-) volt, 1967. április 19-én. A versenyigazgató meg akarta őt állítani, de nem sikerült, az incidensről készült képek bejárták a világsajtót. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6717930923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása