Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első modern babzsákfotel

2022. július 18. - Tokár Tamás Zalán

Az első modern babzsákfotelt három olasz formatervező, Francesco Teodoro, Cesare Paolini és Piero Gatti készítette, 1968-ban. Bár már korábban is születtek hasonló ülőalkalmatosságok, a mai értelemben vett babzsákfotel az olasz triónak köszönhető. A három férfi 1965-ben kezdett el együtt dolgozni, amikor megalapították építészeti stúdiójukat Torinóban. Az első babzsákfotelt a Zanotta cég megbízásából alkották. Ahhoz, hogy a formáját meg tudja tartani, többféle anyaggal kísérleteztek, végül az építőiparban is használt polisztirol gyönggyel töltötték meg a zsákot. A Sacco névre keresztelt terméket egy évvel később, 1969-ben mutatták be a párizsi bútorvásáron. A babzsákfotel rendkívül népszerű lett, egyre többen kezdték el használni, sőt a világ legnagyobb kortárs művészeti múzeumainak gyűjteményébe is bekerült. A babzsákfotelt napjainkban is sokan kedvelik, a Sacco 2020-ban megkapta a Compasso d'Oro ipari formatervezési díjat.    

07-poltrona-sacco-1969_gatti_paolini_teodoro_01.jpg

Az első modern babzsákfotelt három olasz formatervező, (bal oldalon) Francesco Teodoro (1939-2005), (középen) Cesare Paolini (1937-1983) és (jobb oldalon) Piero Gatti (1940-2017) készítette 1968-ban. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9517884609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása