Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar ökölvívó olimpiai bajnok

2022. január 05. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar ökölvívó olimpiai bajnok, Kocsis Antal, 1905. november 17-én született Kispesten. Eleinte több sportot is kipróbált, úszott, birkózott, atletizált. Az ökölvívást 1923-ban kezdte a MÁVAG SE versenyzőjeként, 1925-től a Ferencvárosi Torna Clubnál folytatta. Ezután sorra érte el sikereit, többször is volt magyar válogatott, 1926-ban magyar bajnoki címert nyert, 1927-ben pedig második helyezést ért el az Európa-bajnokságon. 1928-ban részt vett az amszterdami olimpián, a döntőben legyőzte a francia Armand Apellt, így Kocsis Antal lett a magyar sport első ökölvívó olimpiai bajnoka. Anyagi helyzete azonban kiváló teljesítménye ellenére sem javult, ezért 1929-ben úgy döntött, hogy profi ökölvívó lesz. 1930-ban Dél-Amerikába költözött, majd az Egyesült Államokban telepedett le és Tony Kocsis néven folytatta pályafutását. Kocsis még 40 mérkőzést vívott, legjobb eredménye a 4. helyezés volt a súlycsoportja (harmatsúly) világranglistáján. 1935-ben visszavonult, ezután Floridában, Titusville-ben élt. Asztalosként dolgozott, majd szabóként kereste kenyerét. Kocsis Antal 1994. október 25-én hunyt el, 88 évesen. Halála után hamvait az óceánba szórták.

kocsis_antal_-.jpg

Az első magyar ökölvívó olimpiai bajnok, Kocsis Antal (1905-1994), 1928-ban nyerte el címét az amszterdami olimpián, miután a döntőben legyőzte a francia Armand Apellt. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4616803910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása