Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első szakképzett magyar női könyvtáros

2021. december 10. - Tokár Tamás Zalán

Az első szakképzett magyar női könyvtáros, Fischhof Ágota, 1895. június 4-én született egy szegedi zsidó családban. Édesapja, Fischhof Samu, a Szegedi Keramit és Műtéglagyár igazgatója volt. Gyerekkorában sokat sportolt, korcsolyázott, úszott, vívott, teniszezett, a Szegedi Atlétikai Klub (SZAK) csapatának tagjaként gyakran járt versenyekre. Miután befejezte az Állami Felsőbb Leányiskolát (ma Tömörkény István Gimnázium), a Somogyi-könyvtárba ment gyakornoknak Szegeden. Itt ismerte meg Móra Ferencet, az ő javaslatára tanult Bécsben 1916 és 1918 között a könyvtárosi főiskolán és szerzett szakképzettséget. Ezután dolgozott a Königliche Bibliothekben, majd 1918 őszétől Bécsben tanulmányozta a könyvtárakat. Fischhof Ágota 1919-ben visszatért a Somogyi-könyvtárba és Szeged művészeti életének meghatározó alakjává vált. Barátai közé tartozott például Balázs Béla, Tömörkény István, Gergely Sándor, Nyilassi Sándor, Heller Ödön. Juhász Gyula kérésére ő rendezte a Szegedi Munkásotthon könyvtárának anyagát, Moholy-Nagy László pedig még portrét is festett róla. Fischhof Ágota rendszeresen írt könyvismertetéseket, ezek a Szegedi Naplóban jelentek meg. Ágota karrierje 1924-ben ért véget, amikor hozzáment Hézer Bélához, a Magyar–Olasz Bank Rt. szegedi fiókjának főnökhelyetteséhez. Fischhof Ágota férjével Orosházán telepedett le és családot alapítottak. Miután Ágota túlélte a holokausztot 1945-ben Budapestre költöztek. Fischhof Ágota 1976. szeptember 11-én hunyt el, 80 évesen.

agi1.jpg

Az első szakképzett magyar női könyvtáros, Fischhof Ágota (1895-1976), Bécsben elvégezte el a könyvtárosi főiskolát. Ezután visszatért a Somogyi-könyvtárba, ahol korábban gyakornokoskodott és Szeged művészeti életének meghatározó alakjává vált.  (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8616779106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása