Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első majom, aki túlélt egy űrutazást

2021. szeptember 11. - Tokár Tamás Zalán

Az első majmot, aki túlélt egy űrutazást, Hamnek hívták. Hamet, a három éves csimpánzt, 1961. január 31-én lőtték fel egy Atlas hordozórakéta segítségével, a floridai Cape Canaveralról. Ham 250 km-es magasságig jutott 16 perces űrutazása során, ez idő alatt 6 percet volt súlytalanságban és 662 km távolságot tett meg. Ezután sikeresen landolt az Atlanti-óceánban, de veszélybe került, mert egy hibás szelep miatt víz kezdett szivárogni a kabinjába. Az állat végül megmenekült a fulladástól, mert időben rátaláltak a mentőcsapatok és a USS Donner hadihajóra szállították. A küldetés fontos információkkal járult hozzá a NASA űrprogramjának további fejlődéséhez. Ennek köszönhetően, néhány hónappal később, 1961. május 5-én, Alan Shepard, az első amerikai űrhajós, sikeresen végrehajtotta űrugrását. Hamet 1963-ban a washingtoni Nemzeti Állatkertbe szállították, majd 1980-ban az észak-karolinai állatkertbe került. 1983. január 19-én pusztult el, 25 évesen. Maradványait az új-mexikói Nemzetközi Űrhírességek Csarnokának bejáratánál temették el.

ham_the_chimp.jpg

Az első majmot, aki túlélt egy űrutazást Hamnek (1957-1983) hívták. 1961. január 31-én lőtték fel a floridai Cape Canaveralról, 16 perces űrutazása során 6 percet volt súlytalanságban és 250 km-es magasságig jutott. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr816685764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása