Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar film, mely Oscar-díjat nyert

2021. június 14. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar film, mely Oscar-díjat nyert, A légy volt 1981. március 31-én. Az animációs filmben egy légy szemszögéből láthatjuk a világot néhány percig. A rovar véletlenül betéved egy kertes házba, üldözőbe veszi az ott lakó, akinek végül sikerül agyoncsapni a betolakodót, majd elhelyezni a gyűjteményébe. A film a Pannónia Filmstúdióban készült, rendezője és forgatókönyvírója Rofusz Ferenc volt. A légy elnyerte a legjobb animációs rövidfilmért járó Oscar-díjat, de az aranyszobrot nem Rofusz Ferenc vette át (nem kapott vízumot), hanem Dósai István, a Hungarofilm akkori vezérigazgatója. Dósai Istvánt azonban csalónak hitték a szervezők, ezért pár óra múlva elvették tőle a szobrot. Rofusz Ferenc csak néhány hónappal később vehette át az Oscar-díját, amikor sikerült kiutaznia az Egyesült Államokba.

article_f_fri19811207010_v3.jpg

Az első magyar film, mely Oscar-díjat nyert, A légy volt 1981-ben. Rendezője és forgatókönyvírója a képen látható Rofusz Ferenc volt, aki csak hónapokkal később tudta átvenni az aranyszobrot. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8016592842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása