Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első sakkvilágbajnokság

2021. március 13. - Tokár Tamás Zalán

Az első hivatalos sakkvilágbajnokságot 1886. január 11. és március 29. között rendezték az Egyesült Államokban. Az eseményen a világ két legerősebbnek tartott játékosa, az osztrák-amerikai Wilhelm Steinitz és a lengyel származású brit Johannes Zukertort csapott össze. A szabályok szerint az nyerhette el a bajnoki címet, aki először érte el a tíz győzelmet. A páros mérkőzésekre New Yorkban, St. Louisban majd New Orleansban került sor. Húsz játszma után végül Wilhelm Steinitz diadalmaskodott. Az utólagos elemzések szerint Zukertor azért maradt alul ellenfelével szemben, mert túl impulzívan játszott, ennek oka valószínűleg szívbetegsége lehetett, a játékos két évvel később szívrohamban halt meg. Steinitznek még nyolc évig sikerült megőriznie a címét, az 1894-es veresége után folyamatosan romlott a teljesítménye, néhány évvel később idegösszeroppanást kapott és egy ideggyógyintézetben hunyt el 1900-ban.

mxcp_1615137463957_steinitz_zukertort.jpg

Az első hivatalos sakkvilágbajnokságot 1886. január 11. és március 29. között rendezték az Egyesült Államokban. Az eseményen Johannes Zukertort (bal oldalt) és Wilhelm Steinitz (jobb oldalt) csapott össze, végül Steinitz lett a bajnok. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8816453364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása