Az első mikrohullámú sütőt, Percy Spencer, amerikai fizikusnak köszönhetjük. Spencer a második világháború alatt radarkészülékek fejlesztésén dolgozott, amikor észrevette, hogy a nála lévő csokoládé hirtelen olvadásnak indult. Több kollégája is tapasztalt hasonlót, ezért vizsgálódni kezdett és rájött, hogy a mikrohullámok olvasztották meg az édességet. Mivel megbizonyosodott arról, hogy ezzel az eljárással az ételeket meg lehet melegíteni, 1945-ben szabadalmat nyújtott be készülékére. Spencer első kereskedelmi forgalomba hozott mikrohullámú sütője 1947-ben készült el, az 1,8 méter magas, 340 kg-os, vízhűtéssel működtetett gép teljesítménye 3000 W volt. A masina 5000 dollárba került és továbbfejlesztett változatai is sokáig szinte megfizethetetlenek voltak. A mikrohullámú sütők – a már kedvezőbb ár-érték arányuknak köszönhetően - csak az 1970-es években kezdtek el rohamosan terjedni az Egyesült Államokban.
Az első kereskedelmi forgalomba hozott mikrohullámú sütőt, Percy Spencer (1894-1970), amerikai fizikus alkotta meg 1947-ben. (Kép innen)