Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A világ első szőnyegmúzeuma

2022. június 17. - Tokár Tamás Zalán

A világ első szőnyegmúzeuma, az Azerbajdzsáni Nemzeti Szőnyegmúzeum, 1967-ben nyílt meg Bakuban, a 15. században épült Juma mecsetben. A múzeumot 1992-ben a Lenin Múzeum (a mai Baku Múzeumi Központ) második emeletére helyezték át, jelenlegi helyére pedig 2014-ben költöztették. Az intézmény mostani épülete - melyet Franz Janz osztrák építész tervezett - meglehetősen különleges, ugyanis kívülről egy feltekert szőnyegre hasonlít. Itt van a világ legnagyobb szőnyeggyűjteménye, de ezen kívül még bronzkori ékszereket, 14. századi fémtárgyakat, kerámiákat, valamint újkori iparművészeti alkotásokat is megtekinthetnek az ide látogatók. A harmadik emeleten található kiállítás Latif Karimov (1906-1991), a híres azerbajdzsáni szőnyegkészítő életét és munkáit mutatja be, aki tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy a múzeum létrejöjjön. Az azerbajdzsáni szőnyegszövés hagyománya évezredekre nyúlik vissza, ezért 2010-ben az UNESCO, az emberiség Szellemi Kulturális Örökségének részévé nyilvánította.

csm_ref_carpetmuseum_azerbaijan_5569579eab.jpg

A világ első szőnyegmúzeuma, az Azerbajdzsáni Nemzeti Szőnyegmúzeum, 1967-ben nyílt meg Bakuban. A múzeum a képen látható különleges épületbe 2014-ben költözött át. (Kép innen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7817860091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása