Az első magyar nyomtatott bejgli recept, Czifray István 1829-ben kiadott szakácskönyvében jelent meg először. Czifray István, József nádor főszakácsa, a Magyar nemzeti szakácskönyvben az ételt pozsonyi finom mákos kalács néven említette. A bejgli Sziléziából ered, a 14. század óta ismerik Európában. A bejgli neve a német beugen, vagyis meghajlít szóból származik, mivel eredetileg patkó alakú volt. Hazánkban a 19. század második felében, a Monarchia idején, osztrák hatásra lett a karácsonyi menü része. Czifray receptje mákos vagy diós tölteléket javasol és nem véletlenül. A népi hiedelem szerint a mák bőséget hoz, a dió pedig elűzi a rontást. Napjainkban már jóval színesebb a választék, létezik például gesztenyés, diós-áfonyás, meggyes-mákos, mandulás, pisztáciás és aszalt szilvás bejgli is.
Az első magyar nyomtatott bejgli recept, Czifray István 1829-ben kiadott szakácskönyvében jelent meg először. (Kép innen)