Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első, Kenya északi részébe induló európai expedíció

2022. április 27. - Tokár Tamás Zalán

Az első, Kenya északi részébe induló európai expedíciót, Teleki Sámuel magyar felefedező, afrikanista vezette. A főnemesi származású Telekit már fiatal kora óta érdekelték a természettudományok, földrajzot, geológiát, ásványtant és csillagászatot tanult. Az útra jóbarátja, Rudolf hőherceg tanácsára vállalkozott, melyet Teleki Sámuel útitársával, Ludwig von Höhnel osztrák térképész és tengerészhadnaggyal szervezett meg Zanzibár szigetén. Az expedícióra 1887. február 4-én indultak el, 400 emberrel és 17 tonnányi felszereléssel. A 3000 kilométeres út során sok ismeretlen területet sikerült feltérképezni. Teleki volt az első, aki a Kenya-hegyre lépett és elérte a Kilimandzsáró 5310 méter magas hóvonalát, valamint a felfedezések között szerepel a trónörökösről és feleségéről elnevezett Rudolf-tó (ma Turkana-tó) és Stefánia-tó (Chew Bahir-tó), valamint egy vulkán (a Teleki-vulkán) is. Az expedíció sikeresnek bizonyult, Telekiék gazdag növény, állat és néprajzi gyűjteménnyel tértek haza. Teleki Sámuel az útról egy rövid értekezésben számolt be a Time magazinban, társa, Höhnel memoárjában írt az Afrikában történtekről. Teleki Sámuel - aki később még visszatért Afrikába - munkája elismeréseképpen tagja lett a Geográfiai Társaságnak, majd a Magyar Tudományos Akadémiának. Teleki Sámuel 1916. március 10-én hunyt el. Tiszteletére szobrot állítottak, melyet a Magyar Földrajzi Múzeum érdi parkjában lehet megtekinteni.

cultura-teleki-samuel-sator-afrika.jpg

Az első, Kenya északi részébe induló európai expedíciót, a képen látható Teleki Sámuel (1845-1916) magyar felefedező, afrikanista vezette. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6617817209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása