Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első modern szívószál

2022. november 11. - Tokár Tamás Zalán

Az első modern szívószálat, Marvin Chester Stone amerikai feltaláló szabadalmaztatta, 1888. január 3-án. A szívószálak korábban szalmából voltak, de ettől az italoknak mellékíze lett. Ezt elégelte meg Stone és fejlesztésekbe kezdett. A szívószál papírból készült, melyet paraffin viasszal kent be, így nem ázott át és nem oldódott fel a ragasztó sem. Stone nem sokkal később elindította a tömeggyártást. Bár találmánya hamar népszerűvé vált, változtatnia kellett rajta, mert túl keskeny volt az átmérője. 1937-ben a hajlítható, a második világháború után pedig a műanyag változat is megjelent, mely egyre nagyobb számban kezdett elterjedni. A műanyag szívószálak azonban nem újrahasznosíthatóak, ezért napjainkban a gyártók inkább a környezetbarát megoldásokat részesítik előnyben.

advertisement_for_stone_julep_straws.png

Az első modern szívószálat, Marvin Chester Stone (1842-1899) amerikai feltaláló szabadalmaztatta, 1888. január 3-án. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9517971310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2022.11.11. 23:31:31

Egyiptomban több ezer évvel ezelőtt szívószállal itták a sört, mert a tetején zabszemek úszkáltak. A gazdagok ezüstből készült szívószálat használtak.

Az egyiptomi hagyomány szerint a menyasszony és a vőlegény a lakodalomban egy korsóból itták a sört, ezzel is szimbolizálva, hogy ezentúl egy háztartáshoz tartoznak. Ezt több korabeli dombormű is megörökítette.

kurious.ku.edu.tr/en/news/would-you-prefer-a-straw-for-your-beer/

fkv.119 2022.11.12. 10:58:59

"A műanyag szívószálak azonban nem újrahasznosíthatóak, ezért napjainkban a gyártók inkább a környezetbarát megoldásokat részesítik előnyben."

Amik meg még használat előtt / közben átáznak. Mint az elviteles kajáknál a műanyag tál helyett ma divatos tojástartó, aminek az alján még azelőtt kifolyik a leves hogy megennéd. Fejlődés az van... csak visszafele.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.12. 14:24:49

A hetvenes évek elejéről én még emlékszem szalmából készült szívószálra. Az emberek sokszor beszédben is szalmaszálként emlegették a szívószálat, vagyis akkor ez még létezett. Érdekes módon valószínű, hogy a műanyagból készült szívószállal párhuzamosan, ugyanis emlékszem gyerekkoromból olyanra, hogy a balatoni utazás örömére a vonaton egy gúla alakú dobozkában gyümölcslevet kaptunk, amelybe egy meggyengített helyen kellett beledöfni a ferdén kihegyezett szívószálat, amely talán már műanyagból készülhetett. Pár évvel később Jugoszláviából hoztunk egy csomag színes (!) műanyag szívószálat, még a vékony és nem hajlítható fajtából, onnantól már mindenhol az volt a megszokott.

"Irodalmi adalék": Lem Visszatérés című regényének 1964-ben készült első fordításában és annak későbbi, átdolgozott változatában még szalmaszál olvasható, azzal itta valaki a sört.

@fkv.119: Az utóbbi időben elég sok megbízható, olcsó, remekül bevált dologról vagyunk kénytelenek lemondani, mert rákkeltő, mikroműanyagot termel, növeli az üvegházhatást, nem bomlik le, vagy lebomlik, de ártalmas, esetleg szennyezi a levegőt, a vizet, vagy mert orosz. Nem irigylem azokat, akik mostanában kezdik meg a felnőtt életüket, sok kényelmetlenségnek néznek még elébe.

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2022.11.12. 15:28:23

mi még úgy "tanultuk", azért kell a sört szívószállal inni, hogy jobban/gyorsabban hasson :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.12. 16:22:06

@_kolléga_: :-)) Ebben az esetben egy jövőben játszódó történetben a korunkból odakerült űrhajós elmegy a színházba, ahol egy "régies" darabot játszanak, mai szemmel mulatságos ábrázolási tévedésekkel, ilyen a szívószállal ivott régies ital, a sör is.
süti beállítások módosítása