Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első ismert csata, ahol lőfegyvert használtak

2022. július 04. - Tokár Tamás Zalán

Az első ismert csata, ahol lőfegyvert használtak, a towtoni ütközet volt, 1461. március 29-én. A rózsák háborújának legvéresebb ütközetét a Yorkok és a Lancasterek vívták, Saxton és Towton között, Yorktól 17 kilométerre délre. A két fél 10 órán keresztül harcolt egymás ellen, az összecsapást hóvihar nehezítette. A régészeti leletek szerint ez volt az első ismert ütközet, ahol a kardok és íjak mellett már lőfegyvereket is bevetettek. Ezek a fegyverek azonban csak közelről voltak hatásosak és egyszerre csak egy golyót lehetett kilőni velük. Rossz minőségük miatt, használat közben gyakran szétestek, sőt, akár fel is robbantak. A towtoni csata a Yorkok győzelmével zárult, ezután VI. Henriket megfosztották az angol tróntól és IV. Eduárd lett az új király. Az ütközet során több mint 28 ezer ember esett el, ami azért is jelentős szám, mert ez akkoriban az angol lakosság egy százalékát jelentette.

richard_caton_woodville_s_the_battle_of_towton.jpg

Az első ismert csata, ahol lőfegyvert használtak, a towtoni ütközet volt, 1461. március 29-én. A képen Richard Caton Woodville, towtoni csatát ábrázoló festménye látható. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9817874229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2022.07.05. 09:36:35

Èn is sokat kutattam az első puskàk hasznàlatànak csatàjàt. Eddig ùgy tudtam a legelső ilyen kèzi tűzfegyvereket a huszitàk hasznàltàk az 1420-as èvekben. Ami a legelső àgyùkat illeti először sokkal koràbban a 100 èves hàborùban vetettek be ilyeneket. A Crècy melletti csatàban 1346-ban.

methylcytosine 2022.07.05. 13:24:03

Hát ez elég érdekes cikkecske. Konstantinápoly ostroma 1456? Koppenhága ágyuzása 1428? Kinai tüzfegyverek 12. század?
süti beállítások módosítása