Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar opera

2021. május 07. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar operát, a Pikkó herceg és Jutka Perzsi című darabot, 1793. május 6-án mutatta be Budán, a Kelemen László által alapított Nemzeti Játszó Társaság. A mű Philipp Hafner egyik német nyelvű operája (Prinz Schnudi und Prinzessin Evakathel) alapján íródott. A zenéjét Chudy József szerezte, a verseket Szalkay Antal írta. A történet Ypsilon városban játszódik, Pikkó herceg szeretné feleségül venni Jutka Perzsit, Gömböc kán lányát.  Az apa nem engedélyezi a házasságot, ezért Pikkó háborúzni kezd, melynek során Gömböc kán életét veszti. Jutka nem tudja feldolgozni az apja halálát, ezért öngyilkos lesz, majd a herceg is megöli magát. Az opera a premieren nagy sikert aratott, ezután többször is játszották, a korabeli kritika is elismerően nyilatkozott a darabról. Az első magyar opera kottája és teljes zenei anyaga sajnos azóta elveszett, de a szövegkönyve, valamint a magyar és német nyelvű színlapja megmaradt az utókornak, ezeket az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik.

mxcp_1619983422953_mt241kd82021.jpg

Az első magyar operát, a Pikkó herceg és Jutka Perzsi című darabot, 1793. május 6-án mutatták be Budán. A mű kottája és zenei anyaga sajnos elveszett, de a szövegkönyve, valamint a képen látható magyar és német nyelvű színlapja megmaradt az utókornak. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9016520330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása